Hvilke krav skal man stille til en smoothies blender ?
Der er mange som har købt en blender til nogle få hundred kroner og som efter kort tid må erkende, at den ikke virker så godt. Hvorfor kan en billig blender ikke fungere så godt som en professionel maskine? Her skal der kort gives oplysninger om krav der bør stilles til en god blender.
Hastighed
Først og fremmest skal den kunne køre med forskellig hastighed. Først skal man starte med at køre langsomt. Hvis kniven kører for hurtigt vil isklumperne (frugt og isterninger) bare svømme oven på og der vil dannes en luftlomme over kniven således at selve blendingen går i stå. Den mest almindelige fejl ved blendere er, at de kører alt for hurtigt, der dannes en luftlomme. Start og stop af blenderen er nødvendigt for at få væsken til at falde sammen igen. Dette er især et problem hvis man arbejder med en meget rig frugtholdig blanding, den er simpelthen for tyk til at kunne blendes. Enten skal man skifte blenderen ud eller tilsætte mere væske. Når den er færdig vil man se, at blandingen kører rundt som en spiral i beholderen.
Variabel hastighed
En rigtig blender velegnet til smoothies skal have variabel hastighed hvor man starter med den langsomme, for derefter at sætte hastigheden op efterhånden som klumperne er hakket i stykker og den cremede konsistens opnås. Til slut skal blenderen køre i kort tid med høj hastighed.
Det er en stor fordel hvis blenderen kan køre begge veje rundt. Ved at køre baglæns kan blenderen f.eks. være god til at knuse is eller frosne bær.
Effekt
Motoren skal have en vis effekt, gerne over 1000 Watt. Det at lave smoothies er hårdt for de fleste maskiner, da der er hårde isklumper som anstrenger maskinen. Den angivne effekt er den effekt som motoren kan optage/afgive. Effektbehovet er afhængig af den aktuelle blanding.
Beholder
Beholderens form er meget vigtig. En firkantet er bedre end en rund, hvor blandingen bare vil køre rundt langs glasset. Størrelsen er også vigtig, da en for stor beholder ikke egner sig til at lave en enkelt portion på ca. 0,25 liter. Kniven vil simpelthen smide det hele op på væggene og der vil ikke være meget i bunden. Om beholderen er af glas eller polycarbonat er egentlig ligegyldigt for funktionen, en glasbeholder er bare for tung at arbejde med. Hvis beholderen er rund, er det vigtigt at der er ribber til at give et godt flow under blandingen.
Et andet problem er, at mange blendere har en beholder som er alt for stor til en enkelt portion. Løsningen er at lave en dobbelt portion og smide halvdelen ud - hvem gider det. En anden løsning er at vælge en blender med den rigtige kniv og en beholder som ikke er rund og glat, blandingen vil bare køre rundt i glasset.
Kniv
Det bedste er en tobladet kniv. Er der fire eller mere og den kører hurtigt, vil indholdet ikke kunne falde ned på kniven, men blot skøjte henover denne uden at få kontakt med den skarpe kniv. Hvis der f.eks er 4 knivblade, vil isterningerne bare flyve rundt over knivene som en propelvinge.
Skal man sammenligne maskiner, er det vigtigt at fokusere på flg. parameter:
Maskinen skal have:
- Variabel hastighed, mindst 2, gerne trinvis regulering
- Effekten skal være stor, over 1000 Watt, gerne det dobbelte
- Beholderen skal være kantet, hvis rund med ribber for et godt flow
- Kniven skal være tilpas stor og kraftig bøjet i de rigtige vinkler
- Til en professionel maskine bør der desuden være en form for timer som stopper maskinen efter en vis periode, kører den for længe smelter isen for meget. Det bedste er en fuld automatisk maskine med en enkelt knaps betjening. Støj er et problem, da en beholder fuld af isterninger som skal blendes og knuses larmer utroligt meget. Derfor er det at foretrække, at maskinen er støjdæmpet og med støjkappe hvis blenderen skal bruges uafbrudt.